IT och programmering

Alla har säkert hört termerna IT och programmering, men vad är det egentligen och hur och var lär man sig det? Till att börja med behöver vi förstå oss på begreppen. IT betyder informationsteknik, oftast inom nät- och datatjänster, såsom telefoni, bredband, cloudtjänster, systemvetenskap och mycket annat. Programmering innebär system- och programutveckling.

Som ni märker är IT relativt brett medan programmering i sig är relativt avsmalnat. Det går nästan att väva in programmering i IT-begreppet. Oftast brukar det vara relativt långa utbildningar inom IT men då det täcker ett stort område kan man få jobb på flera olika sätt. IT-utbildningar på högskolenivå kallas för civilingenjör/högskoleingenjör.

Var lär man sig IT och programmering?

Var du ska vända dig för att få arbete inom IT och programmering beror på vilken inriktning du är intresserad av. Vill du bli datautvecklare, designa spel till mobilen eller kanske frilansa som IT-konsult? Detta är väldigt breda ämnen och det är till din fördel att veta vad som intresserar dig.

Online finns utbildningar och webbseminarier kring programmering. Dessa passar för de som exempelvis vill programmera mindre appar och spel. För större projekt och karriärbildning kan högskolenivå behövas. Allmänbildning kring IT finns överallt på nätet i form av mindre kurser, videoklipp, podcasts och mycket annat. Självklart kan du vända dig till högskolan även för detta ämne.

Var och hur kan man få jobb inom ämnet?

Programmerare kan jobba på flera olika sätt. De kan vara så kallade hobbyprogrammerare eller ha en enskild firma på sidan om sitt dagliga jobb för att på så sätt hjälpa kunder. De kan även jobba på företag som till exempel Google, Facebook och Tele2. I vissa fall kan de även jobba med artificiell intelligens.

Om du arbetar inom supporten hos till exempel en mobiloperatör kan du räknas som IT-konsult. Dock avser en IT-konsult oftast en frilansande person med enskild firma. IT-konsulter rör sig inom olika specialistområden, såsom bland annat industriell ekonomi, maskineri och systemhjälp. De kan även arbeta med specifika områden på ovan nämnda företag.